· 

Kako ostvariti ultimativni izgled dive na maturskoj zabavi?

Šta preporučujete maturantima i polumaturantima za tu posebnu priliku?

 

Moj prvi savjet je da najprije odrede stil prema tipu ličnosti i karakternim osobinama. To može biti elegantan, romantičan, klasičan, opušten ili bilo koji drugi stil, samo da je svoj. Zašto? Zato što stil treba da diktira trend a ne obrnuto. Ako se prepustimo trendu, a nemamo dovoljno samopouzdanja ili iskustva, rizikujemo modne greške ili tzv. faux-pas koje primjećujemo tek kada dođemo na javnu scenu.

Kako se određuje pravi stil? Najbolji način je da najprije upoznamo sami sebe: ličnost, karakter, unutrašnja osjećanja, životne ciljeve. Dobar stil je uvijek rezultat sklada između unutrašnje spoznaje i spoljnih obilježja. Zato se kaže da je moda naša tiha poruka okolini bez obzira da li smo mršavi, lijepi, visoki ili zgodni.

 

Primjera radi, ako neko voli health goth subkulturu, koja predstavlja miks gotike i cyberpunk-a i koju najčešće percipiramo kao fetišizaciju odjeće i nevinosti, neka se usudi i iznese takav model. Zašto da ne? S druge strane, ko više voli romantičan stil, neka obuče duchesse haljinu za princeze ili ladylike haljinu u formi morske sirene. Ako preferirate klasično-elegantan stil, izaberite neki statement-piece sa idealnim krojem - da bude do kraja zategnuto. Djevojke koje uživaju u egzotičnom look-u, glancštof optici ili iridescence (svjetlucavoj) modineka ponesu modele sa upadljivim bojama ili sjajnim i šljaštećim materijalima. Danas raste broj djevojaka koje preferiraju tzv. transparent look ili providnu odjeću odnosno bodyfashion kao provokativan i zavodljiv stil, koji podjednako ostavlja bez daha i muškarce i žene. Djevojke koje vole lepršav, boho-chic stil i nostalgičnu odnosno vintage ili retro-look modu, imaju takođe pravo da se na taj način modno izraze.

 

Sljedeći savjet je da pažljivo utvrdite figuru odnosno tjelesnu formu. 60% djevojaka ima formu kruške koja je ujedno i najzastupljenija u konfekcijskoj ponudi. Međutim, postoji još 11 drugih tjelesnih formi koje treba znati i provjeriti kako bi naš model stajao savršeno. Vjerovatno ste već čule za njih: stub, lizalica, kornet, pehar, cigla, jabuka, vaza, pješčanik, violončelo, čunj i zvono. Svaka od njih zahtjeva poznavanje stilskih i krojačkih tajni kako bismo dobili idealnu monturu, iako generalno pravilo važi da se ne prikrivaju nedostaci, nego ističu prednosti.

 

Moja preporuka je da se na maturskoj večeri istaknu mladalačke boje, svježina, prirodna ljepota i inspirativan look. Jedan idealno skrojen, neodoljiv korset, koji, nošen outwear ili spolja, ne služi samo da drži i odvaja torzo, učiniće da opet "zapale korzo" kada ga obuku uz farmekre, šorc ili kratku suknju. Ako izabereš svečanu ili koktel haljinu, kraću do koljena, dovoljno je da istakneš samo jedan detalj, npr. izrez ili leđa. Mala crna haljina je uvijek zlatni pogodak ili tzv. styling-allrounder koji ne izlazi iz mode i koji još dugo nakon mature ostaje džoker u ormaru. Međutim, ona je više za formalnije koktele sa tzv. "Black-Tie Dresscode-om" a i noćne fotografije neće biti dobre ako ne postoji idealno osvjetljenje.

 

Visoke i mršave djevojke će izgledati glamurozno u tzv. mermaid silueti koja podsjeća na peraja morske sirene. Djevojkama sa više oblina bolje će stajati empire haljine, čiji je struk visok a suknja slobodno pada. One koje se odluče za jednostavnije haljine, mogu takođe postići finalni touch elegancije i glamura uz pomoć nakita, minđuša ili narukvica i odgovarajućih modnih detalja. Nemojte samo da elegantna clutch tašnica u kojoj nosite telefon, novac, ključ i šminka, bude u boji cipela, jer je to postalo dosadno.

 

 

Šta je ove godine u trendu? Kako izabrati haljinu a da se ne desi da još neko ponese isti outfit?

 

Ovogodišnji trend staje u nekoliko riječi: Kratko! Izrezi! Čipka! Pastelni look! Metalni asesoar! Metalik cipele! Međutim, ključno pitanje i maturanata i roditelja u fazi prelaska sa višegodišnjeg casual ili neformalnog, neodređenog stila (farmerki, trenerki ili helanki) na svečanu haljinu ili odijelo, nije u tome kako ispratiti trend, nego kako dobiti najbolju verziju sebe i zasijati drugačije među ostalim zvijezdama. 

 

Na raspolaganju su dvije mogućnosti. Prva je da kupiš gotov model ili ready-to-wear haljinu odnosno odijelo za muškarce ili da Ti se sašije individualni outfit odnosno custome bespoke ili high fashion model. Francuzi to zovu haute couture a mi visoka moda. U oba slučaja se pitati: koji model odgovara mojoj figuri, tipu i endogenim bojama odnosno kako ostvariti ultimativni izgled dive ili džentlmena. 

 

Kod individualnih kreacija odgovor je jednostavan. Ovakve haljine se prepoznaju po salivenom kroju, pažljivo biranim materijalima, bojama i detaljima. Nasuprot tome, kod konfekcije nije potrebna moć imaginacije, jer gotov model možeš probati odmah ili na osnovu slike naručiti preko interneta. Ali oprez! Lako se može desiti da sutra na društvenim mrežama osvanu dvije iste haljine ili odijela i pokvare osjećaj jedinstvenosti.

 

 

Da li Vam se dešavalo da polumaturantkinje ili maturantkinje zahtijevaju haljine koje nisu primjerene njihovim godinama i kako tada reagujete, odnosno da li im po svaku cijenu izlazite u susret?

 

Ako se odluče za individualnu kreaciju, prvi korak je savjetovanje. Maturantice najčešće dolaze sa fotografijom željenog modela ili su potpuno neodlučne i umorne od gomile savjeta rodbine i društva. Sljedeća razlika je u količini kože koju žele da pokažu - neke više a neke manje. Dešava se da dođu sa zahtjevom koji nije primjeren njihovih godinama. Tada ih pitam da li je to jedini način "to stand out in the crowd" ili u prevodu "da se istaknu u gomili". Drugo pitanje je da li stvarno žele da im se rekreira već viđeni model. Do transformacije najčešće dolazi u toku razgovora o tjelesnoj formi i adutima koje treba istaći odnosno načinima i detaljima. Tada nastaje oduševljenje, jer smo zajedno došli do drugačijeg viđenja idealne pojavne slike. Ja volim kada partnerke dođu sa takvim čvrstim stavom i kada načnemo tabu temu - ukus. Ipak za malu maturu obično biraju pufnaste i kratke haljine do koljena sa srcastim izrezom, dok se kod velike mature poštuje nepisano pravilo: što svečanija prilika, to duža haljina – razumije se i dekolte. Kod silueta, izreza, rukava i leđa imaju različite zahtjeve i tu razgovaramo o dizajnerskim pravilima, endogenim i sezonskim bojama i najboljim rješenjima. 

 

 

Mladići uglavnom zbog klasičnog odijela nemaju prostora za eksperimentisanje, šta im savjetujete kako bi tokom mature ili polumature bili originalni?

 

Dok maturantice većinom biraju svečane, večernje, odnosno koktel haljine, muškarci najčešće biraju outfite sportske elegancije, jer im još uvijek pada teško da uskoče u takozvano "men-with-class" odijelo. Čestitam svima koji se usude da iznesu nešto drugačije i da pri tome uspiju da sačuvaju personalnost. Preporučujem zavisno od građe da ipak iznesu npr. jedan "slim fit prom suit" ili usko matursko odijelo uz kreativnu dugmad za manžetne, npr.: mikročip dugme, sidro, Dart Vejder glavu (ko voli likove iz univerzuma Zvjezdanih ratova), električnu gitaru ili možda violinski ključ. Za one malo "žešće momke" postoji i dugmad u obliku motocikala, pokera sa četiri asa, kocki, ruleta, pa sve do borbenih aviona i flaša šampanjca. Odjeća je kritičan oblik neverbalne komunikacije. Naš outfit odražava našu zrelost. Što ranije uđu u odijelo, imaće veće socio-ekonomske šanse u životu, jer naše misli određuju naše ponašanje.

 

 

Ukoliko se neko odluči za Vaš model, koliko novca treba da izdvoji?

 

Zavisno od modela i individualnih želja izrada svečane haljine može koštati od 150 - 5.000 Eura ili više. Primjera radi Lupita Nyong'o je nosila haljinu sa kristalima od 150.000 dolara. Kao i sve u životu, kvalitet ima svoju cijenu. Ako imate konformistički mainstream ukus, kao većina modno osviješćenih pripadnica ljepšeg pola, kvalitet će biti ključni motiv da se razlikujete od drugih. Hedonistkinje koje su oduševljene modnim brendovima, platiće zapravo njihova obećanja iz reklamnih poruka. Svestrane i samouvjerene osobe, koje su obično veliki individualisti, biraju najčešće individualni dizajn i outfit. Nasuprot njima, najveći broj osoba su pragmatični i cjenovno osviješćeni potrošači, koji su svrsishodno orijentisani i koji zadovoljstvo nalaze upravo u povoljnoj kupovini.

 

Zakaži ovdje termin: https://lidamard.setmore.com/.

Preuzmi poklon “Uputstvo za utvrđivanje idealne ženske tjelesne forme”: http://goo.gl/RJTCQ2

Ako želiš da se čujemo, pozovi Mob/Viber/WhatsApp: 069 53 52 52

Write a comment

Comments: 0